Konzilijum

Sva tri virusa (Norovirus­/Rotavirus/Astrovirus) određuju se iz jednog uzorka. Pošto je analiza bazirana na real-time PCR metodi, jasno je da se radi o visokoj specifičnosti i senzitivnosti pri detekciji ovih patogena.

Virusni gastroenteritisi su česte infekcije želuca i creva čiji su osnovni simptomi povraćanje i dijareja. Mogu ih uzrokovati različiti virusi, a najčešći su Norovirusi, Astrovirusi,  Rotavirusi i Adenovirusi.

Osnovni simptomi virusnih gastroenteritisa su povraćanje i dijareja. Mogu se javiti i drugi simptomi kao što su mučnina, povišena temperature, bol i grčevi u stomaku, glavobolja, bol u mišićima i opšta slabost. Simptomi traju jedan do dva  dana, a period od infekcije do pojave simptoma je jedan do tri dana.

Virusni gastroenteritisi imaju veliki infektivni potencijal i prenose se preko povraćenog sadržaja ili stolice obolelih direktnim kontaktom ili indirektno putem kontaminiranih ruku, predmeta iz okruženja ili kontaminiranom hranom i vodom kao i putem raspršenih čestica  koje se oslobađaju prilikom povraćanja. Infekcija može proći i asimptomatski, ali te osobe, bez obzira na odsustvo simptoma, mogu infekciju preneti na druge.  Osetljivost je opšta, može se javiti u svim uzrastima, a poseban rizik predstavlja gubitak tečnosti usled proliva i povraćanja što može imati za posledicu težu kliničku sliku kod beba, starijih osoba i osoba sa  hroničnim oboljenjima.

Specifična terapija ne postoji, a osnovna mera prevencije je higijena ruku.

Dok se gastroenteritisi uzrokovani Rota i Astro virusima javljaju najčešće kod male dece, uzrasta do 5 godina, Norovirusne infekcije se javljaju u svim uzrastima i imaju izražen epidemijski potencijal. Norovirusne i infekcije uzrokovane Astrovirusima se javljaju uglavnom u zimskim mesecima. Rotavirusi kod sasvim male dece mogu izazvati težu kliničku sliku koja zahteva hospitalizaciju.

NOVE LABORATORIJE

Kralja Aleksandra Obrenovića 56.
Beograd, Mladenovac

+381 11 8231 957
Radnim danom od 8-14h
Subotom od 8-14h.
Pop Lukina 37/1
Valjevo

+381 014 291 931
Radnim danom od 7-19h
Subotom od 8-12h