Konzilijum

Lajmska bolest (Lyme borreliosis)  je  oboljenje koje izaziva bakterija iz roda spiroheta, Borrelia Burgdorferi. To je najčešće oboljenje na severnoj hemisferi koje prenosi određena vrsta iksoidnih krpelja (Ixodes ricinus).

Zaraženi krpelj se ubodom fiksira za kožu i prenosi infekciju. Oboljenje je sistemsko što znači da napada ceo organizam, posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Simptomi bolesti počinju nedelju do  mesec dana od ujeda zaraženog krpelja. Prvi znak je crvenilo oko mesta uboda, koji se javlja kod 80% zaraženih osoba. Promena na koži ne boli, ne svrbi i može proći neprimećeno. U ovoj fazi, mogu se javiti i simptomi slični gripu: glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima, koji traju nekoliko nedelja ukoliko se osoba ne javi lekaru i ne ordira se antibiotska terapija. Ozbiljnije komplikacije mogu se javiti  nedeljama i mesecima nakon ujeda krpelja u vidu simptoma od strane centralnog nervnog i kardiovaskularnog sistema, artritisa i kožnih manifestacija. Bolest može poprimiti hroničan tok ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme.

Dijagnoza se postavlja serološki, određivanjem specifičnih antitela u krvi ili likvoru pacijenta. Prema aktuelnim preporukama, prvo se radi određivanje specifičnih antitela ELISA metodom, a ukoliko se dobije pozitivan ili ekvivokalan nalaz, u cilju potvrde se primenjuje Western blot test, oba dostupna u Zavodu Konzilijum.

NOVE LABORATORIJE

Kralja Aleksandra Obrenovića 56.
Beograd, Mladenovac

+381 11 8231 957
Radnim danom od 8-14h
Subotom od 8-14h.
Pop Lukina 37/1
Valjevo

+381 014 291 931
Radnim danom od 7-19h
Subotom od 8-12h