Konzilijum

Zdravstvena statistika zemalja evropske zajednice pokazuje da trećina ženske i čak četvrtina muške populacije pati od problema površinskih ili dubokih vena.

Promene na površnim venama obično ne izazivaju ozbiljnije posledice, dok tromboza dubokog venskog sistema može imati i fatalan ishod. Paralizovane osobe, kao i pacijenti koji su usled velikih preloma ili operacije dugo mirovali, u riziku su od ovog oboljenja, koje je još verovatnije ako pri tome postoje i genetske predispozicije za to.
Ovo se posebno odnosi na žene koje kao zaštitu pri seksualnim odnosima koriste hormonsku kontraceptivnu zaštitu.
Naime, estrogen, hormon koji se nalazi u pilulama, kod dugotrajnog uzimanja može da bude uzrok tromboza venskih krvnih sudova, ali je kod žena sa mutacijama na određenim genima rizik uvećan i do nekoliko stotina puta.
Prema dosadašnjim naučnim dokazima, promene na tri gena uzrokuju naslednu trombofiliju-sklonosti ka stvaranja tromboza (u pitanju su faktor 5 Lieden (R506Q), faktor 2 (Prothrombin 20210A) i MTHFR-metilentetrahidrofolat reduktazu (677C>T)).
Mutacija na genu za faktor 5 Lieden javlja se u osam posto svetske populacije, a osobe kod kojih se obe varijante gena na hromozomima poklope (homozigoti) oboljevaju 80 puta češće od ostalih.

Tromb koji se stvori, cirkulacijom može dospeti u različite delove tela i dovesti do zapušenja krvnih sudova, a time i do infarkta, moždanog udara ili pak plućne embolije (začepljenja plućne arterije).
Helix laboratorija omogućava genetsko testiranje na ovu vrstu predispozicija, i preporučeno ga je uraditi pre nego što se počne sa korišćenjem kontraceptiva, a osobito pre trudnoće. Rezultati se izdaju za jedan dan.

NOVE LABORATORIJE

Kralja Aleksandra Obrenovića 56.
Beograd, Mladenovac

+381 11 8231 957
Radnim danom od 8-14h
Subotom od 8-14h.
Pop Lukina 37/1
Valjevo

+381 014 291 931
Radnim danom od 7-19h
Subotom od 8-12h